Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, 2022

3 βήματα για να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael εξηγεί τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να ανεβάσεις την αυτοεκτίμησή σου.

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος “αυτοεκτίμηση” χρησιμοποιείται ευρέως στις μέρες μας και αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού έχει φανεί ότι η σημασία του είναι καθοριστική. Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στην αξία που δίνουμε συνολικά στον εαυτό μας. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι κρίνει ή αξιολογεί τον εαυτό του, σε γενικές γραμμές, αρνητικά, κάνοντας σκέψεις όπως: “Δεν θα τα καταφέρω”, “Δεν θα του αρέσω”, “Κανείς δεν με θέλει”.

Πρώτο βήμα

Γνωρίζω τον εαυτό μου

“Γνώθι σαυτόν”, έλεγε ο Σωκράτης. Είναι ο πρώτος κανόνας για μια καλή αυτοεκτίμηση. Αφορά τον τρόπο που εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας, αλλά και την εικόνα που προβάλλουμε στους άλλους. Δεν σου προτείνω να αρχίσεις να ανιχνεύεις τον εαυτό σου αλλά να γνωρίσεις τις πραγματικές σου δυνατότητες και τα όριά σου. Να αρχίσεις να παρατηρείς τον τρόπο που σκέφτεσαι, αρνητικά ή θετικά; Σκέφτεσαι ρεαλιστικά ή μήπως διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα;

Διάβασε ακόμη – 3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το φόβος της απόρριψης

Δεύτερο βήμα

Αποδέχομαι τον εαυτό μου

Αφού γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα ελαττώματα και τα όριά μας. Πιστεύουμε συχνά πως, για να είναι καλή η αυτοεκτίμηση μας πρέπει να είμαστε άνθρωποι χωρίς ελαττώματα. Όμως αυτό που έχει σημασία είναι να τα αποδεχόμαστε και να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε. Η αλλαγή ξεκινάει με την αποδοχή.

Τρίτο βήμα

Να περάσουμε στη δράση

Η δράση μας αποτελεί άσκηση για την διατήρηση της αυτοεκτίμησής μας. Οπωσδήποτε κάποιες σημαντικές επιτυχίες ενδυναμώνουν την αυτοεκτίμησή, δεν έχουμε όμως κάθε μέρα επιτυχίες. Παρ’ όλα αυτά, πολλές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει η καθημερινή μας ζωή για να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμησή μας. Για ν ’αλλάξουμε, λοιπόν, μία κατάσταση, είναι απαραίτητη η δράση. Πρέπει όμως, πρώτα εμείς να αλλάξουμε στάση. Δεν αρκεί να προσδοκούμε αλλαγή. Χωρίς συγκεκριμένη δράση, δεν μπορούμε ν’ αλλάξουμε την αυτοεκτίμησή μας. Και η παραμικρή δράση θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από το να επαναπαυτούμε στις καλές προθέσεις μας.

Ευχαριστίες στον συμβουλευτικός ψυχολόγος, βιοσυντονιστής και ομιλητής έμπνευσης, Yiannis Michael, τηλ.: 99611400, www.yiannismichael.com, Facebook: YiannisMichael, Instagram: Yiannis Michael, Email: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη