Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2022

3 τροφές που θα σε βοηθήσουν αν υποφέρεις από φούσκωμα στην κοιλιά

Η διατροφή σου παίζει σπουδαίο ρόλο.

Εάν ταλαιπωρείσαι σταθερά με φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιά, θα μπορούσες να υποφέρεις από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που προκαλεί “επεισόδια” τα οποία μπορεί να διαφέρουν σε ένταση.

Πυροδοτείται από παράγοντες στους οποίους συμπεριλαμβάνονται το άγχος και ορισμένες τροφές. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προκαλείται από υπερδραστήρια νεύρα μέσα στο έντερο.

Η θεραπεία μπορεί να συμπεριλαμβάνει φάρμακα ή αλλαγές στον τρόπο ζωής. Θα πρέπει να κάνεις κολονοσκόπηση και άλλες εξετάσεις για το έντερο για να αποκλειστούν πιο σπάνιες αλλά σοβαρές αιτίες για το φούσκωμα, όπως καρκίνος του εντέρου ή των ωοθηκών.

Διάβασε ακόμη – Πόνοι περιόδου: Πώς η διατροφή σου μπορεί να μειώσει τα ανεπιθύμητα συμπτώματα

Ρύζι

Άνθρωποι με ΣΕΕ συχνά αναφέρουν πως το ρύζι μπορεί να είναι καταπραϋντικό. Χρησιμοποίησε ποικιλίες με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως το μπασμάτι.

Γλυκοπατάτα

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσουν τη δυσκοιλιότητα που προκαλείται από το ευερέθιστο έντερο. Προσελκύουν νερό που μαλακώνει τα κόπρανα και τα κάνει να κινούνται πιο εύκολα μέσα στον πεπτικό σου σωλήνα. Εάν συνήθως δεν τρως πολλές φυτικές ίνες, πρόσθεσέ τες σταδιακά στη διατροφή σου. Διάλεξε λαχανικά ήπια με το πεπτικό σου, όπως καρότο, κολοκυθάκι, φρέσκα φασολάκια και πατάτα.

Αφέψημα δυόσμου

Αναστατώνει τους σπασμούς στην κοιλιά που συμβάλλουν στο ΣΕΕ. Οπότε, το αφέψημα μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστικό.

AΠΟΦΥΓΕ τροφές με πολλά λιπαρά: Μπορεί να διακόψουν τις φυσιολογικές συσπάσεις του εντέρου και να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου προκαλώντας φούσκωμα.

Τροφές που ενεργοποιούν τα συμπτώματά σου:

Γλουτένη

Λακτόζη

Σαλικυλικά

και αμίνες (κολοκύθα, μπρόκολο, πιπεριές, μέλι, καφές, τυρί).

Συνεργάστηκε η Αναστασία Δ. Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Πηγή: Shape.gr

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη