Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

200 χρόνια Louis Vuitton: Όλες οι ενέργειες του οίκου για να τιμήσει τον ιδρυτή του

Οι εορτασμοί “Louis 200”.

Ο οίκος Louis Vuitton γιορτάζει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη γέννηση του ιδρυτή του με μία σειρά από ενέργειες και εκδηλώσεις. Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου- ημέρα γενεθλίων του Louis Vuitton- υπό τον τίτλο “Louis 200” και η αρχή έγινε μ’ ένα παιχνίδι, το “Louis: The Game”, που μπορεί να κατεβάσει κανείς στο κινητό του.  Παράλληλα, θα αποκαλυφθούν στις βιτρίνες των Louis Vuitton Boutiques παγκοσμίως μία σειρά από μπαούλα όπως τα φαντάστηκαν 200 διαφορετικοί καλλιτέχνες από όλο τον πλανήτη, με διαφορετικό backround, προσπαθώντας να επανερμηνεύσουν τον Louis, τον άνθρωπο με την ασυναγώνιστη ποιότητα και δεξιοτεχνία.

Ανάμεσα σε άλλα που έχει προγραμματίσει ο οίκος στους επόμενους μήνες, τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει στα γαλλικά και στα αγγλικά ένα μυθιστόρημα από την Caroline Bongrand με τον τίτλο “Louis Vuitton, L’Audacieux,” τον Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει ένα ντοκιμαντέρ στο Apple Tv με τον τίτλο “Looking for Louis”, ενώ θα αποκαλυφθεί κι ένα έργο τέχνης που έχει ανατεθεί στον καλλιτέχνη Alex Katz.

Διάβασε ακόμη – 6 κομψά καλοκαιρινά φορέματα που φόρεσε η Kate Middleton

Οι εορτασμοί “Louis 200” αποτελούν τη γέφυρα ανάμεσα στον ορματιστή του “χθες”, τον πρωτοπώρο στη δημιουργία ταξιδιωτικών ειδών και όσους αγωνίζονται για τα όνειρά τους “σήμερα”, και δεν έχουν τον χαρακτήρα κάποιου επετειακού λανσαρίσματος ή μια παραδοσιακής έκθεσης ακριβώς γιατί ο οίκος θέλει να δώσει έμφαση στη δημιουργία και τη δυνατότητα στο κοινό να μάθει την ιστορία του οίκου μέσα από ένα μοντέρνο πλαίσιο.

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Fifth Avenue | NYC (@fifthavenue)

Louis Vuitton: O ιδρυτής

Ο Louis Vuitton γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1821 σε ένα μικρό χωριό στην Ανατολική Γαλλία, το Anchay, και στα 10 του είχε μείνει ήδη ορφανός από μητέρα και πατέρα. Στα 13 του χρόνια, έχοντας βαρεθεί τη ζωή στην επαρχιακή πόλη αλλά και με τη μητριά που τον μεγάλωνε, παίρνει την απόφαση να ταξιδέψει στο Παρίσι και για να καταφέρει να φτάσει στον προορισμό του στη διαδρομή κάνει διάφορες περίεργες δουλειές.

Στο Παρίσι θα βρεθεί το 1837 και θα πιάσει δουλειά ως μαθητευόμενος σ’ ένα από τα καλύτερα εργαστήρια κατασκευής κουτιών και αποσκευών, και σύντομα θα αποκτήσει τη φήμη του ταλαντούχου δεξιοτέχνη. Η φήμη αυτή το 1853 θα τον φέρει στην αυλή της τελευταίας βασίλισσας των Γάλλων, της αυτοκράτειρας Eugenie de Montijo, η οποία θα τον χρήσει υπεύθυνο για το πακετάρισμα και τις αποσκευές της στη διάρκεια των ταξιδιών της. Η θέση αυτή τον βάζει στα σαλόνια της γαλλικής ελίτ.

Το 1854, σε ηλικία 33 ετών, θα παντρευτεί τη 17χρονη Clemence-Emilie Parriaux και θα εγκαταλείψει το εργαστήριο στο οποίο έμαθε τη δουλειά για να ανοίξει το δικό του κατάστημα στο Παρίσι με κουτιά και μπαούλα ταξιδιού. Ο Vuitton θα αρχίσει να κατασκευάζει αποσκευές από καμβά αντί για δέρμα, θα τις κάνει πιο ανθεκτικές και αδιάβροχες, κι εν τέλει, 4 χρόνια μετά τα εγκαίνια του εργαστηρίου του, θα παρουσιάσει στην αγορά την ορθογώνια εκδοχή του μπαούλου έναντι τις στρογγυλεμένης που ήταν καθιερωμένη ως τότε.  Οι πρωτοποριακές αποσκευές του Louis Vuitton απογείωσαν τη ζήτηση των προϊόντων του, και σύντομα χρειάστηκε να μεταφέρει το εργαστήριό του εκτός Παρισιού, για περισσότερο χώρο.

Στη διάρκεια του Γαλλοπρωσικού Πολέμου (1870-71) το εργαστήριο του λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, ωστόσο με τη λήξη του πολέμου ο Vuitton άνοιξε νέο εργαστήριο στην καρδιά του Παρισιού, σε αριστοκρατική περιοχή, και ανάκτησε τη φήμη και την πελατεία του. Το 1872 συστήνει την αποσκευή με λευκή- κόκκινη ρίγα σε καμβά, ένα σχέδιο που έγινε εξαιρετικά δημοφιλές στην γαλλική αριστοκρατία και διατήρησε τη θέση του brand ανάμεσα στους οίκους πολυτελείας.

Ο Louis Vuitton συνέχισε να εργάζεται μέχρι και τον θάνατό του στις 27 Φεβρουαρίου το 1892, σε ηλικία 72 ετών. Τον διαδέχτηκε στη διοίκηση του οίκου ο γιος του Georges Vuitton.

Η πορεία για τον οίκο που ξεκίνησε με αποσκευές και είδη ταξιδιού υπήρξε μόνο ανοδική, φιλοξενώντας στις συλλογές του μερικές τις πιο διάσημες πολυτελείς τσάντες,  και σήμερα μιλάμε για έναν από τους πιο επιτυχημένους και επικερδείς οίκους του Ομίλου LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Πηγή: Madame Figaro

Φωτογραφία: EPA

Διάβασε ακόμη