Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

10+1 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι αγχωμένη σύμφωνα με ψυχολόγο

Ο σχολικός και εκπαιδευτικός ψυχολόγος, Λούης Πατσαλίδης, εξηγεί πώς να εντοπίσεις πότε πρέπει να προσέξεις περισσότερο την αυτό-φροντίδα σου.

Είναι χρήσιμο για ένα άτομο να κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των σημείων που δείχνουν πότε είναι αγχωμένο. Χρειάζεται να είσαι συγκεκριμένη όταν εντοπίζεις τα σημάδια άγχους και να προσπαθείς να φροντίζεις τον εαυτό σου.

Πώς μπορείς να καταλάβεις πότε έχεις άγχος; Ίσως γνωρίζεις κάποια προφανή σημάδια, όπως: δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς ή να ξυπνήσεις πολύ νωρίς, ή παρατηρείς ότι είσαι ευερέθιστη με άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, τα προσωπικά σου σημάδια μπορεί να είναι πιο ασυνήθιστα ή διακριτικά. Είναι χρήσιμο να κάνεις μια πιο λεπτομερή ανάλυση των σημείων που δείχνουν πότε είσαι αγχωμένη.

Ακολουθούν συγκεκριμένα παραδείγματα για το πώς να ξεκινήσεις τη σκέψη και τις παρατηρήσεις σου. Μόλις μάθεις τα σημάδια άγχους, θα χρειαστείς ένα “σχέδιο” αυτό-φροντίδας. Αποφάσισε και πες: “Όταν παρατηρήσω “αυτό”, τότε θα κάνω “αυτό””.

Διάβασε ακόμη – Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν είσαι αγχωμένη;

Ίσως παρατηρήσεις ότι πολλά από αυτά τα παραδείγματα είναι σημάδια ότι η ικανότητά σου να αυτορυθμίζεσαι με μικρούς τρόπους εξαντλείται. Ίσως συμπεριφέρεσαι με τρόπους που τροφοδοτούν το άγχος ή το κάνουν χειρότερο.

Σημάδια Άγχους

Πιθανό να ταυτιστείς με μερικά από αυτά και όχι με κάποια άλλα. Καθώς διαβάζεις, σημείωσε ποια ισχύουν για εσένα.

#1 Δεν παίρνεις τα καθημερινά σου φάρμακα ή βιταμίνες.

#2 Επιλέγεις να τρως τρόφιμα που είναι πολύ εύκολο να καταναλώσεις. Για παράδειγμα επιλέγεις τα πατατάκια, παρά πιο υγιεινά τρόφιμα.

#3 Αντέχεις άσκοπα τη σωματική ενόχληση. Για παράδειγμα οι φτέρνες σου είναι ραγισμένες, αλλά αντί να βάλεις κρέμα, το αμελείς και σε πονάνε.

#4 Η διασκέδαση δεν φαίνεται διασκεδαστική πλέον. Για παράδειγμα το να παίζεις ένα παιχνίδι με το παιδί σου, μοιάζει πλέον με ταλαιπωρία.

#5 Αισθάνεσαι ανατρεπτική.  Για παράδειγμα όταν οδηγείς, τα αυτοκίνητα που αλλάζουν λωρίδα γύρω σου, σου προκαλούν άγχος.

#6 Οι γνωστικές εργασίες, όπως η κρίση της απόστασης όταν διασχίζεις το δρόμο, φαίνεται να χρειάζονται περισσότερη ενέργεια από το συνηθισμένο.

#7 Είσαι ανοργάνωτη. Για παράδειγμα σχεδόν σου τελείωσε η βενζίνη, ή είσαι αναποτελεσματική στους τρόπους εκτέλεσης απλών εντολών.

#8 Αναβάλλεις τα  οποιαδήποτε σχέδια χωρίς καλό λόγο.

#9 Αισθάνεσαι παρεξηγημένη πολύ πιο εύκολα από το συνηθισμένο.

#10 Έχεις μια έντονη επιθυμία να μειώσεις την υπερδιέγερση. Για παράδειγμα, ονειρεύεσαι να περάσεις μια μέρα στο κρεβάτι βλέποντας τηλεόραση με κλειστές κουρτίνες.

#11 Ακόμα και όταν άλλοι άνθρωποι προσπαθούν να σε υποστηρίξουν, αισθάνεσαι ότι δεν το αντιλαμβάνονται ποτέ αρκετά σωστά. Ίσως αισθάνεσαι ελαφρώς εκνευρισμένη, ακόμη και όταν οι προθέσεις των ανθρώπων είναι καλές.

Συμβουλές αντιμετώπισης

Όταν προσδιορίζεις τα δικά σου σημάδια άγχους, να είσαι συγκεκριμένη. Για παράδειγμα, μην σημειώνεις μόνο το “ξέχασα να κάνω κάτι”. Αντιθέτως, προσδιόρισε τα πιο συνηθισμένα παραδείγματά σου.

Προσπάθησε να φροντίσεις τον εαυτό σου και να τον συμπονήσεις όταν παρατηρήσεις τα σημάδια. Το “απλά μπορώ και καλύτερα” δεν είναι ένα σχέδιο αυτό-φροντίδας.

Μέρος της αυτοσυμπόνιας είναι η αναγνώριση ότι δεν είσαι η μόνη που βιώνει αυτή την κατάσταση. Μην βασανίζεις τον εαυτό σου, δεν πρόκειται να βοηθηθείς έτσι.

Ευχαριστίες στον Λούη Πατσαλίδη, Σχολικό και Εκπαιδευτικό Ψυχολόγο, τηλ.: 96005515, Facebook: louisthepsychologist, Instagram: louis.thepsychologist, E-mail: [email protected].

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη