Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

10 ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στη γυναικολόγο σου

Οι απαντήσεις για όλα όσα θα ήθελες να ρωτήσεις.

Ως γυναίκες πολλές φορές έχουμε απορίες για όσα συμβαίνουν στο σώμα μας. Κάποιες φορές ίσως αναρωτιέσαι για κάτι αλλά δεν ρωτάς τον ειδικό για να πάρεις μια εμπεριστατωμένη απάντηση. Το καλοκαίρι, πέραν από τις γενικής φύσεως ερωτήσεις ίσως αποκτάς κι άλλες που έχουν να κάνουν με τους νέους παράγοντες που προκύπτουν αυτή την εποχή.

Γι’ αυτό, η γυναικολόγος Χριστίνα Στυλιανού θα απαντήσει 10 από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν οι γυναίκες, για να σου λυθούν οι απορίες και να ξέρεις καλύτερα πως να προσέχεις και να φροντίζεις το σώμα σου.

Είναι ασφαλές να πάρω αντισυλληπτικά για να καθυστερήσω την περίοδο μου όταν θα πάω διακοπές;

Όταν η περίοδος σου πέφτει πάνω σε διακοπές ή σε κάποια σημαντική προσωπική  στιγμή και δεν θέλεις να έχεις τα ανεπιθύμητα συμπτώματα και την αναστάτωση οι επιλογές που υπάρχουν για να καθυστερήσεις με ασφάλεια την περίοδό σου είναι είτε με αντισυλληπτικό χάπι είτε με χάπι προγεστερόνης.

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι ο πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος όχι μόνο να καθυστερήσεις αλλά και συνολικά να προγραμματίσεις πότε θα έρθει η περίοδός σου, ενώ το χάπι προγεστερόνης ως εναλλακτική λύση εάν η απόφαση σου είναι της τελευταίας στιγμής και δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο που χρειάζεται το αντισυλληπτικό χάπι για να δράσει ή εάν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις ή παρενέργειες από την λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού.

Τώρα το καλοκαίρι είναι καλύτερη η χρήση ταμπόν ή σερβιέτας;     

Η επιλογή είναι καθαρά δική σου. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος. Είτε επιλέξεις ταμπόν είτε σερβιέτα, το μόνο που έχει σημασία είναι να αισθάνεσαι άνετα και να νιώθεις απόλυτα προστατευμένη. Ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο τα ταμπόν προσφέρουν αόρατη προστασία και διακριτικότητα. Επιπλέον, μπορείς να φοράς οποιοδήποτε ρούχο θέλεις, όπως κοντά σορτς, φούστες ή ακόμη και μαγιό. Επειδή η σερβιέτα φοριέται εξωτερικά, δεν μπορείς να τη χρησιμοποιείς όταν κολυμπάς σε αντίθεση με το ταμπόν.

Διάβασε ακόμη – Αδυνάτισμα: Οι χειρότερες συμβουλές που έχεις ακούσει

Κάθε πόσο θα πρέπει να αλλάζω ταμπόν ή σερβιέτα το καλοκαίρι;

Για να προλάβεις την ανάπτυξη των μικροοργανισμών κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πρέπει να ακολουθείς αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Στις ημέρες της περιόδου, ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής πρέπει να είναι πολύ σχολαστικός και να συνδυάζεται με τη συχνή αλλαγή της σερβιέτας ή του ταμπόν, τα οποία με τη ζέστη και την υγρασία συγκεντρώνουν και ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.  Προσοχή επίσης σε σερβιέτες και ταμπόν που μένουν αρκετή ώρα στον ήλιο και δεν αποθηκεύονται σε μέρος σκιερό, στεγνό και δροσερό γιατί αλλοιώνονται από τις γύρω συνθήκες με αποτέλεσμα να είναι ακατάλληλες για χρήση.

Είναι υγιεινό να φοράω ταμπόν και να μπω σε θάλασσα ή πισίνα; Πότε θα πρέπει να το αλλάξω;                            

Σε κάθε περίπτωση, αν αποφασίσεις να μπεις στη θάλασσα ή στην πισίνα με ταμπόν, θα πρέπει να το αλλάξεις αμέσως μόλις βγεις από το νερό, για να μειώσεις την πιθανότητα μόλυνσης. Θα πρέπει να το αντικαθιστάς κάθε 3-4 ώρες ή και συντομότερα όταν έχεις αυξημένη ροή. Εάν όμως νιώσεις τσούξιμο, κάψιμο, φαγούρα ή άλλη ενόχληση, χρησιμοποίησε σερβιέτα μέχρι να σε δει ο γιατρός σου.

Τι θα πρέπει να προσέξω για να μην κολλήσω μύκητες το καλοκαίρι;  

Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί το 20% περίπου των κολπίτιδων. Ειδικά το καλοκαίρι, η συχνότητα των μυκητιάσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη, αφού η ζέστη και η τοπική υγρασία που αυξάνεται από την έντονη εφίδρωση, είναι παράγοντες που ευνοούν την υπερανάπτυξη των μυκήτων. H ζεστή άμμος της θάλασσας περιέχει μικροοργανισμούς (μύκητες, παράσιτα, κόκκους), που μπορεί να μεταφερθούν στα εξωτερικά και εσωτερικά όργανα της γυναίκας με άσχημες συνέπειες. Επιπλέον πίσω από τους πλείστους μύκητες κρύβονται τα στενά και συνθετικά ρούχα και εσώρουχα, τα βρεγμένα μαγιό που στεγνώνουν πάνω μας, καθώς και τα σερβιετάκια σε καθημερινή βάση. Η τοπικά αυξημένη υγρασία και η θερμοκρασία του καλοκαιριού δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη κολπικής μυκητίασης.

Είναι ασφαλές το σεξ στη θάλασσα;

Σίγουρα το σεξ στην θάλασσα όλοι το έχουν σκεφτεί και δεν αποκλείεται μάλιστα να το έχουν δοκιμάσει όμως δεν είναι απαραίτητα και το πιο ασφαλές αφού η χρήση προφυλακτικού κρίνεται ως μάλλον απίθανη σε μια τέτοια συνθήκη, γεγονός που αφήνει ανοιχτά ενδεχόμενα για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα, αλλά και για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ταυτόχρονα, τόσο οι θάλασσες, οι πισίνες, οι λίμνες και τα ποτάμια, είναι γεμάτες βακτήρια, που στη διάρκεια της επαφής εισέρχονται στον κόλπο μαζί με το νερό. Το κύριο ερώτημα άρα είναι τι επιλέγεις… την εμπειρία μίας από τις πιο δημοφιλείς φαντασιώσεις ή τους κινδύνους που κρύβει για την υγεία, κυρίως των γυναικών; Όλα είναι θέμα επιλογών.

Πρέπει να γίνεται κάποια ιδιαίτερη ή διαφορετική φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής κατά το καλοκαίρι;                 

Το πιο βασικό, όπως ξέρουμε, για την υγιεινή και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής δεν είναι άλλο από τη σωστή καθαριότητα. Για να γίνει λοιπόν αυτό, αρχικά πρέπει να επιλέξεις -αφού συμβουλευτείς γυναικολόγο-  το κατάλληλο για τις ανάγκες σου προϊόν καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Σε αυτό θα ληφθεί υπόψιν  η ηλικία και η κατάσταση σου (π.χ. εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, κ.λ.π.). Επίσης, είναι χρήσιμο να ακολουθείς έναν σχολαστικό καθαρισμό καθημερινά αλλά χωρίς υπερβολές. Αν ο καθαρισμός της περιοχής καθημερινά γίνει υπερβολικά τακτικός θα οδηγηθούμε σε καταστροφή της φυσικής χλωρίδας της περιοχής. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο σωστός καθαρισμός πρέπει να γίνεται με κατεύθυνση από τον κόλπο προς τα πίσω και όχι το ανάποδο, για την αποφυγή μολύνσεων.

Πως μπορώ να αποφύγω την ουρολοίμωξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες;                       

Το βρεγμένο μαγιό αποτελεί έδαφος για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη, ενώ οι ακατάλληλες παραλίες και οι πισίνες που περιέχουν ακόμα και μικρές ποσότητες ούρων ή περιττωμάτων είναι ικανές να προκαλέσουν τον πολλαπλασιασμό μικροβίων. Επίσης, οι κοινόχρηστες τουαλέτες και η αφυδάτωση συντελούν ώστε η ουρολοίμωξη να πλησιάσει επικίνδυνα. Για να μειωθούν οι πιθανότητες να προσβληθείτε από ουρολοίμωξη:

  1. Πριν μπείς σε πισίνα, να έχεις κάνει πρώτα ντους.
  2. Μην παραμένεις με το ίδιο βρεγμένο μαγιό όλη την ημέρα.
  3. Μετά από κάθε χρήση να πλένεις πολύ καλά το μαγιό σου.
  4. Να πίνεις αρκετά υγρά, περίπου 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αποτρίχωσης για την ευαίσθητη περιοχή;                    

Όλα τα είδη αποτρίχωσης έχουν και θετικά και αρνητικά άρα είναι θέμα επιλογής της κάθε γυναίκας. Ως γιατρός  απλά θα ήθελα να αναφέρω ότι η ολική αποτρίχωση στο μπικίνι δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής, ενώ μπορεί να ερεθίσει και να προκαλέσει φλεγμονή στους θύλακες της τρίχας. Οι ερεθισμοί μάλιστα, σε συνδυασμό με την υγρασία των γεννητικών οργάνων, δημιουργούν ένα εξαιρετικά ευνοϊκό περιβάλλον για την εξάπλωση παθογόνων βακτηρίων. Επίσης η αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή δεν επιτρέπεται όταν έχει προηγηθεί πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ή όταν υπάρχει οποιαδήποτε φλεγμονή σε αυτό το σημείο, σε περιπτώσεις κολπίτιδων, μυκητιάσεων ή αλλεργιών

Πότε τα κολπικά υγρά είναι φυσιολογικά και πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;

Τα κολπικά υγρά (κολπικό έκκριμα) είναι κάτι φυσιολογικό και το βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες και κορίτσια κατά καιρούς. Ουσιαστικά, τα κολπικά υγρά είναι μια βλέννα που διατηρεί τον κόλπο της γυναίκας υγρό, καθαρό και τον προστατεύει από μολύνσεις. Οι “φυσιολογικές” εκκρίσεις συνήθως έχουν τη μορφή βλέννας, μπορεί όμως να είναι και ελαφρά λευκού χρώματος. Κατά τη διάρκεια του αναπαραγωγικού κύκλου τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν. Στο μέσον του κύκλου παρατηρείται λεπτόρρευστη βλέννα, ενώ μετά την ωοθυλακιορρηξία οι εκκρίσεις γίνονται παχύρρευστες. Συνήθως τα κολπικά υγρά είναι ανησυχητικά αν παρουσιάζουν:     

  • Υπόλευκες εκκρίσεις με κακοσμία
  • Λευκές εκκρίσεις με κνησμό
  • Εκκρίσεις με αίμα
  • Αφρώδης εκκρίσεις που μυρίζουν και έχουν ελαφρώς γκρι ή πράσινη απόχρωση
  • Κιτρινωπές ή πρασινωπές εκκρίσεις με κακοσμία
  • Γκριζωπές εκκρίσεις με έντονη κακοσμία.

Αν οι εκκρίσεις συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, αναζητήστε την εκτίμηση ειδικού. Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς ιατρική συμβουλή, γιατί μπορεί να είναι περιττό και να δημιουργηθούν ακόμα και αντιστάσεις στα τοπικά μικρόβια.

Ευχαριστίες στην Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Χριστίνα Στυλιανού, τηλ. 22020719, Facebook: Dr Christina Stylianou, http://www.drchristinastylianou.com/, E-mail: [email protected]

Φωτογραφία: istock

Διάβασε ακόμη