Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

∆ουλειά από σπίτι: Tι λένε οι έρευνες για το πώς επηρεάζει ο χώρος από τον οποίο δουλεύουµε

Το αποτέλεσµα της εργασίας µας…

Της Κάκιας Μεγαπάνου

Τόσα χρόνια µάθαµε να δουλεύουµε από το σπίτι. Στην αρχή γκρινιάζαµε, µας έλειπε το γραφείο, οι συνάδελφοι, τα breaks. Και τώρα που επιστρέψαµε, πάλι γκρινιάζουµε!

Δεν θα αλλάξουµε ποτέ. Με κάθε αλλαγή, γκρινιάζουµε. Ακόµα και τότε που µε τα lockdowns κάναµε το σπίτι γραφείο. Φορούσαµε ένα πουκάµισο, από κάτω φόρµες και παντόφλα και κάναµε zoom, team και skype µε όποια σειρά θέλεις. Φτιάξαµε το γραφείο µας στο σπίτι. Αποδεχτήκαµε τα νέα δεδοµένα και τώρα πάλι επιστροφή στο γραφείο. Πίσω στη δουλειά. Ναι, αλλά εγώ πήγα στο BoConcept και έφτιαξα γραφειάρα µινιµάλ, τώρα; Τώρα που συνήθισε το µάτι στον δανέζικο µινιµαλισµό, θα επιστρέψω στον µαξιµαλισµό της εταιρικής κουλτούρας; Ποτέ! Θα φέρω µια πινελιά σπιτιού στο γραφείο. Θα βάλω λίγη από τη δική µου ταυτότητα, για να µπορώ να αποδώσω. Άλλωστε, αυτό δεν το λέω εγώ. Οι έρευνες το βροντοφωνάζουν.

Διάβασε ακόμη – Νέα εποχή… νέο στυλ στο χώρο σου

Οι πιο πολλοί επιστρέψαµε εδώ και καιρό στα γραφεία µας και αναρωτιόµαστε συχνά-πυκνά τι προτιµούσαµε. Ήταν καλύτερη η δουλειά από το σπίτι ή εκείνη στο γραφείο; Ας δούµε τι λένε οι έρευνες για το πώς επηρεάζει ο χώρος από τον οποίο δουλεύουµε το αποτέλεσµα της εργασίας µας.

Καλύτερη απόδοση στο γραφείο ή στο σπίτι;
Εργασία που δηµοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση της Βασιλικής Οικονοµικής Εταιρείας λέει ότι αποδίδουµε, µάλλον, καλύτερα όταν είµαστε στο γραφείο. Ερευνητές στο Τµήµα Management στο Ρότερνταµ της Ολλανδίας µελέτησαν, µε τη βοήθεια τεχνητής νοηµοσύνης, 215.000 σκακιστικές κινήσεις που έγιναν από σκακιστές πολύ υψηλού επιπέδου, κάποιοι εκ των οποίων έπαιζαν ψηφιακά και άλλοι εκ του σύνεγγυς.

Βρήκαν ότι οι κινήσεις εκείνων που έπαιζαν από το σπίτι ήταν χειρότερης ποιότητας από ό,τι εκείνων που βρίσκονταν σε “ζωντανό” περιβάλλον. Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που λαµβάνει χώρα υπό συνθήκες πίεσης, τόσο χρονικής όσο και ως προς τις απαιτήσεις της απόδοσης και επίσης απαιτεί κινήσεις ακριβείας, σωστή κρίση, στρατηγική και αναλυτικές ικανότητες.
Θα µπορούσαµε να πούµε ότι δεν διαφέρει πολύ από το να χρειάζεται κάποιος να συντάξει νοµικά συµβόλαια, να γράψει απαιτητικά κείµενα ή να συντονίσει µία οµάδα, καθώς κι αυτά χρειάζονται καθαρή και γρήγορη σκέψη και δεν συγχωρούνται λάθη.

Διάβασε ακόμη – Αφιέρωμα: 70 χρόνια BoConcept

Ο Cary Cooper, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, σχολιάζοντας την έρευνα, εξηγεί ότι όταν οι σκακιστές παίζουν ο ένας απέναντι στον άλλον, παρατηρούν, εκτός από τις κινήσεις, το βλέµµα του αντιπάλου, τις κινήσεις του σώµατος, τους µορφασµούς του προσώπου…

Έχουν, δηλαδή, στη διάθεσή τους δεδοµένα που η απόσταση τους στερεί. Αντίστοιχα και στο γραφείο οι εργαζόµενοι παίρνουν πιο εύκολα feedback σχετικά µε την απόδοσή τούς, τόσο από τους συναδέλφους όσο και από τους προϊσταµένους. Από την άλλη πλευρά, ας µην ξεχνάµε ότι όταν βρισκόµαστε στο σπίτι και δουλεύουµε µόνοι µας, είµαστε µακριά από θορύβους, κουτσοµπολιά και παρόµοιους περισπασµούς.

Μάλιστα, έρευνα από το Πανεπιστήµιο του Stratford που έγινε πριν από την πανδηµία του κορωνοϊού και παρακολούθησε 500 υπαλλήλους στο µεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο της Κίνας για δύο χρόνια, βρήκε ότι η δουλειά από το σπίτι αύξανε την παραγωγικότητά τους κατά 20%. Οι υπάλληλοι, δηλαδή, απέδιδαν στο τέλος του πενθηµέρου σαν να είχαν δουλέψει έξι ηµέρες και ο εργοδότης κέρδιζε κάθε µήνα τέσσερις παραπάνω ηµέρες δουλειάς από τον κάθε εργαζόµενο.

Διάβασε ακόμη – Interior design: 5 λογαριασμοί στο Instagram που θα σου δώσουν inspo

Τι λένε οι ίδιοι οι εργαζόµενοι
Σε άλλη έρευνα, 3.000 εργαζόµενοι είπαν ότι ένιωθαν ότι η διαδροµή προς και από την εργασία ωφελούσε την ψυχική τους υγεία. Το 45% των συµµετεχόντων είπαν ακόµη ότι τους άρεσε να δουλεύουν στο γραφείο, γιατί ένιωθαν πιο παραγωγικοί και επειδή έβρισκαν βοηθητικό το γεγονός ότι µπορούσαν να συζητήσουν ιδέες χωρίς να χρειάζεται να κανονίσουν κάποια διαδικτυακή ή τηλεφωνική επικοινωνία µε τους συναδέλφους τους.
Άλλοι παραπονέθηκαν ότι στο σπίτι, οι δουλειές, τα µεγαλύτερα διαλείµµατα και οι διάφορες διακοπές από µέλη της οικογένειας, deliveries κ.λπ. επηρέασαν αρνητικά την αποδοτικότητά τους.

Επίσης, σηµείωσαν ότι το γεγονός ότι ήταν στο σπίτι τους – και δεν χρειαζόταν να φύγουν κάποια στιγµή από το γραφείο, οπότε και να σταµατήσουν να δουλεύουν – τους έκανε να δυσκολεύονται να σταµατήσουν τη δουλειά, ακόµα κι αν είχε περάσει κατά πολύ το 8ωρο της εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, πολλοί τόνισαν το πόσο πιο ξεκούραστο ήταν να δουλεύουν από το σπίτι, αποφεύγοντας τη σωµατική και ψυχική κούραση και τη σπατάλη του χρόνου για να φτάσουν στην εργασία τους και µετά πίσω στο σπίτι τους. Επίσης, ως ένα µεγάλο θετικό στοιχείο της δουλειάς από το σπίτι παρουσιάστηκε η έλλειψη θορύβων, περιττών συζητήσεων και υποχρεωτικής συνύπαρξης µε πολλούς ανθρώπους που έχουν το δικό τους πρόγραµµα και συνήθειες.

Η καλύτερη λύση είναι το µισό-µισό;
Ο Cary Cooper, καθηγητής Οργανωτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ, λαµβάνοντας υπόψη του τις διάφορες έρευνες, τείνει στο να θεωρήσει ότι η καλύτερη λύση είναι µια υβριδική επιλογή.

Ένας συνδυασµός δουλειάς από το σπίτι, όπου ο υπάλληλος νιώθει ότι ο προϊστάµενός του τον εµπιστεύεται, ενώ έχει ο ίδιος ο εργαζόµενος την ευχέρεια να κανονίζει και να διαθέτει τον χρόνο του όπως πιστεύει και παράλληλα να µπορεί να πηγαίνει όποτε χρειάζεται ή όποτε κρίνει ο ίδιος και στο γραφείο, ώστε να επικοινωνεί µε τους συναδέλφους, να νιώθει ότι η ζωή στο σπίτι και η επαγγελµατική έχουν σαφή όρια, επιλέγοντας το καλύτερο κάθε φορά ανάλογα µε τις συνθήκες.

Και η επισφράγιση από την έρευνα; Πρόσφατη µελέτη από το Πανεπιστήµιο του Νότιγχαµ, σε 5.000 Βρετανούς υπαλλήλους, βρήκε ότι η πλειοψηφία θεωρούν ιδανικό το να δουλεύουν τρεις ηµέρες την εβδοµάδα από το γραφείο και δύο από το σπίτι.

OFFICE AT HOME BY BO CONCEPT

Εργονοµικές καρέκλες, κατάλληλος φωτισµός, µίνιµαλ γραφεία και έπιπλα, δηµιουργούν τον απόλυτο καµβά για να προσθέσεις τις δικές σου πινελιές, φωτογραφίες, φυτά εσωτερικού χώρου και σουβενίρ από ταξίδια. Τις µέρες που θα δουλεύεις από το σπίτι, κανένας δεν θα σου παραπονεθεί ότι το φυτό σου του προκαλεί αλλεργίες. Και κανένας δεν θα σου κάνει παρατήρηση για τα αναµµένα αρωµατικά κεριά χώρου που τόσο αγαπάς. Θα ετοιµάσεις έναν χώρο µόνο για σένα, τόσο όµορφο και εργονοµικό που δεν θα θέλεις να δουλέψεις αλλού. Το µάντρα της εταιρείας είναι το “form follows function”, σε ελεύθερη απόδοση θα µπορούσε να είναι ότι αυτές οι τρεις λέξεις έχουν τη δύναµη να βάλουν στον σωστό δρόµο του design οποιοδήποτε σπίτι, οποιονδήποτε άνθρωπο ανοιχτό στην πρόκληση του µινιµαλισµού.

OFFICE LIKE HOME BY KARE

Αν, από την άλλη, θέλεις στο γραφείο να υπάρχει µια πιο σπιτική ατµόσφαιρα, τότε υπάρχει ο ειδικός σε αυτό. Και η εξειδίκευση ξεπερνά κάθε προσδοκία. Πώς φαντάζεσαι τον εργασιακό σου χώρο; Με την εταιρεία Kare το αποτέλεσµα θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Υπέροχα εργονοµικά έπιπλα, απίστευτο φιλικό design και φυσικά τεχνογνωσία για το πώς πρέπει να διακοσµηθεί ένας εργασιακός χώρος, για να γίνει φιλικός προς τον εργαζόµενο αλλά και προς τους πελάτες της εταιρείας. Υπέροχα ξεχωριστά διακοσµητικά, που θα γίνουν σίγουρα οι απόλυτοι πρωταγωνιστές στα social media.

Διάβασε ακόμη